Recept: Bakad sötpotatis

Att baka en potatis i ugnen, fylla den med något gott och toppa med en fräsch sås är en klassiker. Tycker att den passar bra på en sommarkväll i bersån, i stugan eller som i vårt fall - hemma hos svärmor. Ungdomarna i familjen hade köpt varsin stor sötpotatis, som de sedan fyllde i med favoriterna från grönsaksstället.

Med halloumi
Räkna med en sötpotatis per person. Baka den i ugnen så här:

Ta på ugnen, 200 grader.
Tvätta potatisen och skrubba bort eventuella smutsigheter 
Stick små hål i potatisen med hjälp av en gaffel, runt om.
Skär ett kryss i potatisen, i mitten, halvvägs ner.
Lägg potatisen i en ugnssäker form, med krysset uppåt.
Grädda i ugnen i minst en timme. Vi hade våra inne i 1 h och 20 minuter. Testa med en sticka, potatisen ska vara mjuk.

Medan potatisen är i ugnen, så kan du förbereda det du vill fylla potatisen med. Ungdomarna gillar det vegetariska, så det blev mycket grönt - sockerärtor, spenat, lök, svamp och sedan stekte de halloumi till. De toppade med oatly men det går lika bra med gräddfil, créme fraîche eller turkisk yoghurt. En enkel mix kan se ut så här:

Med bland annat stekta champinjoner
Sås:

1 st burk créme fraîche
1 st fin vårlök, salladslök eller knippe gräslök
2 nypor salt
3 nypor svartpeppar
1 nypa stark paprikakrydda

Skölj och hacka löken. Blanda alla ingredienser väl. Toppa den bakade potatisen och de du fyllt den med.

Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar