The Imitation Game

Alan Turing som 16-åring. Bild från Wikipedia.
Den 23 juni 1912 föddes Alan Mathison Turing i Wilmslow, Cheshire. Han var en brittisk matematiker, logiker och kryptoanalytiker. Han hade många års studier vid King’s College, Cambridge och även vid Princeton. Det var denne man som lade en stor del av grunderna för dagens informations- och datorteknologi, men han är mest känd för turingtestet, turingmaskinen och de insatser han gjorde under andra världskriget, då han arbetade som kodknäckare av tyskarnas Enigmachiffer. Redan i tidig ålder visade Alan Turing ha en naturlig fallenhet för siffror och problemlösning, speciellt då matematik och naturvetenskap. Han ambitioner i skolan höjdes av en nyfunnen vän i Christopher Morcom. Turing fick starka känslor för honom och blev förkrossad när han nåddes av att Christopher hade dött.

1952 blev Alan Turing åtalad för homosexualitet, vilket var kriminellt och ansågs som en psykisk sjukdom i Storbritannien på den tiden och behandlades med kvinnligt könshormon, en kemisk kastrering, som ett alternativ till fängelse. Det sägs att han några år senare tog sitt liv genom att äta på ett äpple som han injicerat med cyanid. Äpplet hittades halvätet, men testades aldrig. Obduktionen visade på cyanidförgiftning.

Det tog många år innan den brittiska regeringen beslöt att postumt be om ursäkt till Turing med hjälp det kungliga benådningsinstitutet. Denna nådehandling undertecknades av drottningen i december 2013.

Filmen ”The Imitation Game” är en brittisk-amerikansk film från 2014, i regi av Morten Tyldum och är baserad på den biografiska boken ”Alan Turing: The Enigma” skriven av Andrew Hodges. Vid Oscarsgalan 2015 nominerades filmen för 8 priser och vann ”Bästa manus efter förlaga”. I filmen är det år 1939 och Alan Turing börjar arbeta för den brittiska underrättelsetjänsten på Bletchley Park. Han får till uppgift att knäcka koden till tyskarnas Enigmachiffer, som användes för att kryptera kodade meddelanden. Han uppfann en datamaskin, som skulle knäcka koderna snabbare än vad en människa kunde.

Tagline: ”Unlock the secret, win the war.”
Genre: Biografi, Drama, Thriller
Skådespelare: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode
Betyg: 8,1 av 10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar